“Uitbreiden naar het buitenland klinkt heel leuk, maar er komt ontzettend veel bij kijken. Eigenlijk is het alsof je een nieuw bedrijf opzet”, aldus Anne van Oudheusden, die samen met haar zus Lotte het platform Careibu heeft opgericht.
Careibu biedt drie diensten: OppasStudent voor het oppassen op kinderen, PoetsStudent voor schoonmaakhulp en SeniorStudent voor gezelschap en hulp aan ouderen. De studenten die zich aanbieden en de mensen die een student willen inhuren, kunnen elkaar vinden op het platform. In Nederland staan 25.000 studenten en 10.000 klanten ingeschreven. Anne en Lotte van Oudheusden startten in 2009 OppasStudent, toen zij zelf nog studeerden. Sinds 2014 zijn zij volledig met hun onderneming bezig. Nu gaan ze uitbreiden naar Duitsland.
Berlijn
“In 2015 waren wij in Berlijn, waar wij in gesprek raakten met investeerders. Wij merkten dat onze diensten goed aansluiten op de Duitse markt, maar dat we er nog niet klaar voor waren. Wij namen ons op dat moment wel voor om daarnaartoe te werken”, zegt Anne van Oudheusden. Tijdens Startupbootcamp, waarvan ING partner is, zijn de zussen met hun uitbreidingsplannen aan de slag gegaan. “Ieder land is echt anders. De belangrijkste les is dat je weer vanaf nul begint. Je zet een nieuw bedrijf op door deels te doen wat je eerder hebt gedaan, maar dan op een snellere en professionelere manier.”
Marktonderzoek
“We hebben in Duitsland marktonderzoek gedaan. Qua cultuur zijn er overeenkomsten, zoals de eenzaamheid onder ouderen. Maar Duitsers laten minder makkelijk hun kinderen bij vreemden achter, dat betekent dat screening nog belangrijker is”, aldus Van Oudheusden.
Ook de kinderopvang bleek in Duitsland anders geregeld. “In Nederland spelen we in op het feit dat een oppas aan huis bij twee kinderen goedkoper is dan naschoolse opvang. Maar in Duitsland is naschoolse opvang meestal gratis, dus zullen ouders vooral in de avonduren een oppas inhuren.”
Regels
De wet- en regelgeving is in Duitsland anders dan in Nederland. “Als buitenlander kan je dat haast niet doorgronden. Wij hebben gekozen om een lokaal team op te richten met Duitse medewerkers, die de wetten, regels, markt en cultuur kennen. We zijn in gesprek met kandidaten voor de functie van country manager, die waarschijnlijk aandeelhouder wordt.”
Van Oudheusden: “Wij zijn nauw betrokken en zullen regelmatig naar Berlijn gaan. We gaan een aparte Werk BV oprichten om risico’s te scheiden, zodat eventuele problemen in de Duitse tak geen gevolgen hebben voor het Nederlandse bedrijf.”
Uitbreiden
Als Duitsland eenmaal loopt, willen de zussen in 2018 en 2019 België, Frankrijk, Spanje en Engeland veroveren. “Engeland stond eerst in de top drie, maar is door Brexit naar nummer vijf gezakt. Het is moeilijk om exact te doorgronden wat Brexit gaat betekenen. We zijn dan ook geadviseerd daarmee te wachten.”