Bo&Caro waren bij de Vinderij op bezoek! Het verslaggeversduo neemt elke dag een kijkje bij een ander bedrijf. Over ons schreven ze dit leuke verslag voor NRCq:

Foto: Caroline van Keeken ©
‘Dit is een bedríjf, geen oppasbureautje’
Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?
Wat: Studentenuitzendbureau ‘De Vinderij’
Wie: Anne en Lotte van Oudheusden
Anne en Lotte van Oudheusden worden er wel eens moe van. Runnen ze inmiddels al zes jaar hun eigen bedrijf – uitzendbureau ‘De Vinderij’ – worden ze nog steeds “die meisjes met dat oppasbureautje” genoemd. Anne kijkt haar zus zuchtend aan. Dat zijn ze allang niet meer. Aan de studentenoppascentrale die ze tijdens hun studie begonnen, hebben ze intussen een schoonmaakservice toegevoegd, en sinds vorig jaar ‘SeniorenStudent’ voor ouderen met behoefte aan gezelschap.
Alles handmatig
Anne: “Goed. We begonnen wel heel klein, hadden niet eens een digitaal systeem dat de ouders koppelde aan de oppassen. Dat deden we zelf, met de hand.” In Annes studentenkamer. Het was dan ook niet meer dan een bijbaantje naast hun studies. En het was zeker niet de bedoeling hier na hun afstuderen mee door te gaan. “Lotte is antropoloog en ik was van plan documentaires te gaan maken.”
Maar ja, toen liep het ineens storm. Er waren nogal wat wanhopige ouders op zoek naar een oppas, zo bleek, en studenten met schoonmaakaspiraties. Wonnen ze ook nog eens 29.000 euro aan prijzengeld tijdens een innovatiewedstrijd voor startups, en konden ze advies inwinnen bij juridisch adviseurs, cursussen volgen. Ze bleven nog wel even collega’s dus, besloten ze.
Dubbelchecken
Al moest het wat professioneler. En relaxter. Lotte: “We checkten eerst bijna elk mailtje dat de ander schreef voordat we het verstuurden. Deden zo dus flink wat dubbel werk.” En ze hielden nauwkeurig bij hoeveel de ander had gewerkt, zodat ze wel evenveel tijd in het bedrijf staken en evenveel rotklussen uitvoerden. Gegrinnik. Anne:
‘Gelukkig kunnen we irritaties makkelijk naar elkaar uitspreken. Als zussen hoef je niet zo voorzichtig te doen. We houden ons niet aan al die kantoorconventies.’
Zo vergaderen ze niet, maar boeken ze af en toe een weekendje Madrid voor een ‘werkbespreking’.
Maar bloedserieus
Wat overigens niet betekent dat ze niet serieus zijn. Of zakelijk. Of meisjes met een oppasbureautje. Ze runnen wel een bedríjf. En dat willen ze over vijf tot tien jaar verkopen. Met winst.